ADRESA

Pianu de jos, str. Horea, nr 117c Romania

Pianu de jos, str. Horea, nr 117c - Rezervari(+40) 747/807.111

Pianu de jos Judetul Alba

Istoric

Pe teritoriul localității au fost descoperite (1961-1963) vestigiile unor așezări suprapuse, aparținând culturilor Turdaș (mileniul IV î.C., cu ceramică și plastică specifice), Petrești (sf. mileniului III î.C., cu ceramică pictată tricrom și figurine feminine cu brațele în cruce) și Coțofeni (2500-1800 î.C., cu ceramică alcătuită din pahare, căni, cupe cu picior etc). Pe teritoriul localității, în anul 2009 s-a amenajat un teren de golf pentru desfășurarea concursului „Alba Golf Challenge” Lăcașuri de cult • Biserica Evanghelică-Luterană din sec.XV (cu transformări din sec.XVIII).[2] si Biserica ortodoxa Sfanta Maria

Obiectiv memorial

Monumentul Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial.

Monumentul este de tip obelisc și este amplasat în centrul localității. Acesta a fost ridicat pentru cinstirea memoriei eroilor români căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial, în anul 1977. Monumentul, cu o înălțime de 8 m, este realizat din beton, placat cu marmură, iar împrejmuirea este asigurată cu un gard din fier forjat. Pe fațada obeliscului este un înscris comemorativ, cu textul: În amintirea eroilor care au făcut suprema jerfă pentru realizarea unității naționale, pentru apărarea libertății și suveranității patriei.

Imprejurimi:

1. Pianu de Jos sau cel mai mare teren natural de golf din România Pianu de Jos, comună din judeţul Alba este recunoscută datorită faptului că găzduieşte cel mai mare teren natural de golf din ţară. Sute de iubitori ai golfului din toată lumea vin anul la Pianu de Jos pentru a-şi încălzi crosele şi pentru a parcurge traseul amenajat „de 5 stele” al terenului de golf.

2. Cetatea Alba Carolina situată chiar în reşedinţa de judeţ este o cetate cu bastioane de tip Vauban construită în formă de stea la începutul secolului al XVIII-lea, şi care se află în prezent într-un amplu proces de restaurare fiind tot mai valorificată din punct de vedere turistic. Cetatea este împărţită în mai multe trasee turistice şi astfel, cei interesaşi pot să parcurgă Traseul celor Trei Fortificaţii, Traseul Porţilor, Traseul Neamului Românesc, Traseul Sudic, Traseul Estic sau Traseul Nordic.

Se vor remarca pe aceste trasee sclădiri şi elemente istorice de o deosebită valoare, precum palate, monumente, statui sau instituţii istorice: Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum sau cele două catedrale, Catedrala Încoronării şi Catedrala Romano-Catolică, Palatul Apor, Palatul Princiar, Obeliscul, statuia şi basorelieful lui Mihai Viteazul, dar şi multe altele.

Tot in Alba Iulia se gaseste si Parcul Dendrologic din zona Dealul Mamut unde puteţi închiria biciclete, pentru a vizita mai multe locaţii într-un timp mai scurt, dar şi pentru o excursie pe mini-Transalpina de Mamut.

3. Transalpina sau Drumul Regelui este o şosea pe cât de spectaculoasă, pe atât de periculoasă fiind cea mai înaltă şosea din România. Transalpina străbate Munţii Parâng de la nord la sud, prin judeţele Alba, Sibiu, Vâlcea şi Gorj şi ajunge până la altitudinea de 2.154 de metri în Pasul Urdele.

4. Valea Frumoasei din Sebes merita sa-i acordati cateva ore de atentie, macar pentru izvoarele sale cu apa rece si padurile verzi. Este o zona salbatica, virgina, cu vai adanci si cascade la tot pasul, poienite ascunse si poteci numai bune pentru drumetie.

5. Râpa Roşie este cu siguranţă una din frumuseţile judeţului Alba, un loc despre care se ştiu puţine lucruri. Aflată la doar 3 kilometri de Sebeş, Râpa Roşie are milioane de “riduri” roşii, care se pot vedea din satelit. Acesta este locul ideal pentru iubitorii de aventuri cu parapanta.

6. Satul Rimetea este un loc unde se poate vedea un peisaj unic în lume, cu case albe şi ferestre verzi care fiind neschimbate de sute de ani atrag foarte mulţi turişti în fiecare an

7. Gheţarul de la Scărişoara este primul gheţar ca mărime din ţară şi al doilea din lume şi se bucură de o mulţime de vizitatori care coboară până în inima peşterii pentru a vedea cu ochii lor acest mare gheţar. Vechi de peste 4000 de ani, gheţarul are o grosime de 22 m şi este lung de 400 m.

8. Detunatele, spectacolul stâncos din Apuseni- Printre atracţiile peisagistice inedite din judeţul Alba se numără şi Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni, în partea denumită Munții Metaliferi, mai exact în zona comunei Bucium.

9. Peştera Vânătările Ponorului oferă, probabil, cel mai impunător peisaj din judeţ. O cascadă lungă de aproape 100 de m, ape repezi care se pierd sub stânci şi zeci de metri de pereţi vineţii compun peisajele de la Vânătarele Ponorului.

10. Cetatea Calnic este o construcţie de tip romanic care a intrat în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO datorită faptului că s-a păstrat până astăzi în condiţii foarte bune, Cetatea Câlnic este unul dintre cele mai bine conservate monumente din Transilvania.class="vk-events-details-img">

11. Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă este un castel construit în secolul al XVII-lea în stilul renașterii franceze. Situat la mijlocul distanței dintre Târnăveni și Blaj, pe malul Târnavei mici, castelul a avut mai multe utilizări pe parcursul anilor.

12. Cheile Râmeţului reprezintă cel mai mare obiectiv natural al părţii centrale a Trascăului, această zonă fiind declarată rezervaţie naturală complexă ce se întinde pe o suprafaţă de 150 hectare. class="vk-events-details-img">

13. Cetatea Aiudului este unul dintre puţinele ansambluri medievale, păstrate aproape intact, în aceeaşi formă pe care o vedeau şi oamenii în Evul Mediu.

.